Varför ska du som arbetsgivare veta hur alkohol och droganvändningen är bland din personal?
En hög alkoholkonsumtion ökar risken för både sjukfrånvaro och sjuknärvaro, för olyckor och arbetsrelaterade skador. Det orsakar kostnader som är relaterade till minskad produktivitet och förlorad arbetsförtjänst. Merparten av dem som har alkoholproblem finns på landets arbetsplatser. Erfarenheten visar att alkoholproblem ofta fångas upp alltför sent. Genom att kombinera olika insatser, på flera nivåer, kan ett effektivt alkoholpreventivt arbete iscensättas på arbetsplatsen. Det finns kostnadseffektiva metoder som med företagshälsans hjälp kan göra stor nytta för såväl arbetsplatsen som individer och samhälle.
Alkohol och drogpolicy på arbetsplatsen
Det är lättare för företaget att agera när det finns en policy och konkreta rutiner för hur man ska agera i frågor som rör alkohol och andra droger. Arbetet med att ta fram policyn kan vara ett bra tillfälle att tänka igenom om företaget ska servera alkohol på fester, vikten av att erbjuda alkoholfria alternativ och hur man ställer sig till att ge bort alkohol i present.
Tecken på risk konsumtion
Tecken på en riskabel konsumtion av alkohol som kan leda till ett alkoholberoende till exempel svårigheter att sluta drickan när du börjat, misslyckas med att minska din konsumtion, alkoholen får en central roll i ditt liv, och du tål större och större mängder och man behöver dricka mer för samma effekt.
Droger och alkohol i arbetslivet
Var 20e drogtest som utförs i arbetslivet är positiv. 16% av befolkningen har ett riskbruk av alkohol, dvs de dricker så ofta och mycket att de riskerar att ta skada, fysiskt, psykiskt eller socialt av sin alkoholkonsumtion vilket påverkar arbetslivet och arbetsmiljön på arbetsplatsen. Resultatet kan förändra människans liv. Då krävs det hög säkerhet för att eliminera alla tänkbara risker för felaktiga svar och att undvika tveksamma och eller förenklade metoder.
Kombinationen kvalitetssäkrad och juridisk säker testning, samverkan mellan företagshälsa och arbetsgivare, policy, utbildning och goda rehabiliterings insatser har goda effekter för arbetslivet och arbetsmiljön.
Hur kan vi hjälpa till?
- Alkohol och drogpolicy
- Handlingsplaner
- Kartläggning
- Provtagning
- Rehabilitering
- Utbildningar